Terugblikken op Heilig Bloed 2023 geeft een warm gevoel: letterlijk en figuurlijk. Wanneer ik dit schrijf, is het volop zomer. Net zoals op de tweede Heilig Bloedzondag ligt de temperatuur boven de 30 graden Celsius. Maar ook figuurlijk heb ik een warm gevoel vanbinnen. Deze editie van Heilig Bloed, de 372ste in Hoogstraten, was immers geslaagd.

Tijdens de Heilig Bloedprocessie wordt de eucharistieviering uitgebeeld. Het woord Eucharistie betekent letterlijk ‘dankzegging’. En dat wil ik doen: dankzeggen aan de hemel en alle medewerkers voor die mooie Heilig Bloedweek. Heilig Bloed brengt vele mensen samen. De krant heeft het over 5 tot 7000 aanwezigen op de eerste processiezondag en ongeveer 3500 op de tweede processiezondag. Voor de jaarmarkt zakten maar liefst 20.000 mensen af naar Hoogstraten. Meer dan 700 van hen kwamen een kaarsje branden in de Begijnhofkerk. Op Sacramentsdag was de kerk goed gevuld met OKRA-leden uit de regio alsook de bewoners en personeel van Woonzorgcentrum Stede Akkers.

Voor, tijdens en na Heilig Bloed zijn er verschillende taken en opdrachten. Ieder die op één of andere manier voor of achter de schermen een steentje bijdroeg, wil ik van harte bedanken en feliciteren. Hoe klein of groot uw taak ook was, ze droeg bij tot het welslagen van Heilig Bloed. Sta mij toe om toch een bijzonder woord van dank te richten tot de leden van het Heilig Bloedcomité. Zij leidden de processie en alles errond in goede banen.

Wilt u nagenieten van Heilig Bloed? Bekijk dan de foto’s en filmpjes via volgende linken:

Het Heilig Bloedcomité maakt binnenkort graag een evaluatie. Hebt u suggesties en vragen? Bezorg ze voor maandag 3 juli, bij voorkeur per mail, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij wensen u een aangename zomer en hopen u volgend jaar opnieuw te mogen aanspreken voor de uitbouw van de processie en Heilig Bloedweek. Samen houden we een mooie traditie in ere!

Pastoor Bart